Kíváncsi mi történik az Illatos úton? Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Állategészségügyi feladataink, szolgáltatásaink

Jogszabályok által meghatározott kötelező feladatok:
  • A főváros belterületén a háziasított állatfajok kóbor egyedeinek befogása. 
  • A befogott illetve leadott állatok állatvédelmi és állategészségügyi szabályok szerint történő tartása.
  • Az állattartó telep megfelelő állategészségügyi státuszának kialakítása illetve fenntartása.
  • Budapesti lakosok illetve budapesti rendelővel rendelkező állatorvosok által beszállított kisállat-tetemek elhelyezését vállaljuk, súly alapján meghatározott díjfizetés ellenében hétfőtől – vasárnapig (az ünnep és munkaszüneti napok kivételével) 07-18:30 óra között. 
  • A Telep az állategészségügyi hatóság rendelkezésére a veszettségre gyanús, illetve veszettség fertőzöttségre gyanús húsevő emlősállat 90 napos hatósági megfigyelését – az állategészségügyi előírások betartásával – köteles ellátni.
 
Szolgáltatások:
A főváros lakossága által továbbtartani nem szándékozott kutyákat és macskákat a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálata díjmentesen átveszi. A leadott állatok azonnal az állam tulajdonába kerülnek, így azok azonnal örökbe fogadhatók. A leadáshoz érvényes budapesti lakcímkártya bemutatása szükséges! A leadni kívánt állatok átvétele nem jogszabályi kötelezettsége a telepnek, hanem önként vállalt szolgáltatás! A szolgáltatást csak akkor tudjuk nyújtani, amennyiben ez nem veszélyezteti a törvényi feladatok ellátását, a kóbor állatok befogását és elhelyezését, azaz elegendő számú szabad férőhelyünk van!
 
Kérjük, minden esetben előzetesen érdeklődjön arról, hogy a telepen leadható-e kutya vagy macska. Amennyiben nem tudunk átvenni továbbtartani nem szándékozott kutyákat és macskákat, javasoljuk menhelyek megkeresését!
 
A tulajdonos kérésére állatorvosi vélemény alapján a Telep elvégzi a gyógyíthatatlanul beteg eb és macska helyszínen, vagy a Telepen történő túlaltatását, az állati tetem elszállítását és ártalmatlanná tételét.
 
A Telep szükség esetén térítési díj ellenében elvégzi a veszettség szempontjából aggályos húsevő emlősállatok 14 napos megfigyelését.
 
A kóbor állatokról szóló bejelentést a hét minden napján 07.00 és 19.00 óra között lehet megtenni a +36 1 347-0830 telefonszámon.
 
A Szolgálatnál 94 férőhely áll rendelkezésre a kóbor illetve leadott állatok elhelyezésére. Minden a Szolgálathoz bekerülő 3 hónaposnál idősebb kutyát ellátunk parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis és veszettség elleni vakcinával, míg a 3 hónapnál fiatalabb állatok parvovírusos bélgyulladás elleni oltást kapnak. Valamennyi kutya féregtelenítő kezelésben is részesül, és örökbeadáskor minden állatot microchippel látunk el.
 
A befogott állatokat 15 napig csak eredeti gazdájuk viheti haza. A tulajdonjogot hitelt érdemlően, pl. az oltási könyvvel kell igazolni.
 
15 nap elteltével a telepre bekerült állat örökbe fogadható.